top of page

Om dansskolan

Rhodins Dansstudio är en klassisk dansskola som med sin verksamhet i första hand vill bidra till utövandet av och tillgängligheten till klassisk balettundervisning i Skåneregionen. Särskilt sedan Svenska balettskolan i Malmö lades ned tycker vi att det finns en lucka som vi gärna fyller genom att erbjuda kvalitativ balettundervisning för alla åldrar, med möjlighet att dansa balett flera gånger i veckan. För den som är intresserad av tåspetsdans erbjuder vi även ett flertal sådana klasser från ca 11 års ålder efter samråd med lärare.

 

Hos Rhodins får kvalitet alltid komma före kvantitet. Våra balettklasser leds av lärare med både lång yrkesmässig erfarenhet, och många års erfarenhet av balettundervisning.

Kvaliteten visar sig även i att alla våra balettlektioner, från den förberedande baletten från 4 år, till vuxenklasserna ackompanjeras av pianist. Vi anser att det är viktigt med levande musik i alla steg under utvecklingen eftersom det bidrar till både effektivare lektioner och att eleverna får större möjlighet att öva sin musikalitet i dansen.

Rhodins Dansstudio kommer i första hand alltid  vara en klassisk dansskola, och det är hit man ska vända sig om man bor i Skåne och det är balett man vill ägna sig åt. Oavsett om man bara vill dansa någon gång i veckan eller satsa mer seriöst.

Ballerinor på vår dansskola

Hisorien om Rhodins

Teddy Rhodin, son till den legendariske underhållaren Brazil Jack, började tillsammans med sin bror Trolle på Stockholmsoperans balettelevskola. Trolle visade sig vara mindre begåvad som dansör och gick vidare till att bli cirkuskung, medan Teddy stannade kvar och med tiden blev operabalettens främsta stjärna. 1947 fick han under en period ansvara för balettelevskolan, vilket gav blodad tand. Strax därefter var Rhodins balettskola född.

   1964 hade Teddy nått (dansar-)pensionsålder och bjöd på stor avskedsföreställning, innan flyttlasset gick till Skåne och Malmö, där han blivit erbjuden anställning som skådespelare på Malmö stadsteater. Parallellt med skådespelandet startade han, tillsammans med sin hustru Dorrit, åter upp Rhodins balettskola, i en källarlokal i ABC-husen, för att ett par år senare flytta till Bispgatan 16 på Limhamn. Teddy blev lätt motvilligt övertalad att ta jobbet som balettchef för Malmöbaletten 1969, men lämnade positionen efter bara ett år. Jobbet togs då över av före detta dansören Conny Borg, som skulle komma att bli Ylvas första chef. Kvar på teatern fanns dock Teddys son Toni, som sedermera blev Ylvas make.

Under tiden levde Ylva det stenhårda liv som är dansarens, med morgonklasser, middagsrepetitioner och kvällsföreställningar och efter att ha arbetat i 20 år med Malmöbaletten och kämpat sig tillbaks i form från tre mammaledigheter, tyckte Ylva, 1994 slutligen att det var dags att lägga tåskorna på hyllan för gott.

   Det självklara steget var då inte särskilt långt till att börja undervisa på svärföräldrarnas balettskola. Efter att Teddy gått bort 2004 drev Dorrit själv skolan vidare, för att 2009 slutligen lämna över verksamheten helt till Ylva.

   Huset på Limhamn såldes och verksamheten flyttades först till Linnégatan. Verksamheten bedrivs nu på Hyllie Sportcenter.

    Från och med vårterminen 2024 har Ylva bestämt sig förr att trappa ner sin arbetsbörda på skolan och kommer att lämna över rodret till sonen Robin. Hon kommer givetvis att fortsätta med stora delar av sin undervisning.

Teddy som Siegfried tillsammans med Elsa-Marianne von Rosen som Odette i Svansjön. Bilden är tagen 1954. Elsa-Marianne var Ylvas chef i Malmöbaletten 1980-87.

Nedan, Ylva tar klass med malmöbaletten. Till höger, i logen på stadsteatern, sminkad till höstfé, för baletten Cinderella.

Ylva och Charlotta Birde viskar.

Teddy på klass med operabaletten.

bottom of page